Foto kontroversi Pengarah Pelita Nasi Kandar, support kuil hindu

|

Sacred site: Palanivel (fourth from left) performing the temple ground breaking ceremony in Seberang Jaya. With him are (from second left) temple chairman V. Subramaniam, Pelita Nasi Kandar director Datuk D. Ramesh, Datuk R.A. Arunasalam and state MIC deputy chairman L. Krishnan.

LINK: Palanivel: Stop wasting money on ceremonies and beautification
Monday September 24, 2012

BUTTERWORTH: Hindu temple committees should stop wasting money on lavish consecration ceremonies that could run into millions of ringgit, said MIC president Datuk Seri G. Palanivel .

He said they should instead use the money to buy land, shoplots or build community halls that could be rented out to generate income.

“Some temples spend RM2mil to RM3mil on consecration ceremonies and beautification work.

“They should reduce such expenses and conduct more social work as well as community activities instead,” he said after a piling work ceremony for a RM4mil community hall at the Arulmigu Karumariamman Temple in Seberang Jaya here.

Palanivel, who is also Minister in the Prime Minister's Department, praised the Chettiar temples and Catholic churches in general for having the foresight to invest in land and property for the future use of their communities.

“I will seek some funds for the particular community hall project via the department's 2013 special allocation for the Indian community.

“MIC has given out about RM30mil to Hindu temples, Tamil schools, Indian NGOs, and also to a few churches and Sikh gurdwara through the department's allocation for this year.

“The amount did not include the RM100mil the Federal Government gave out this year for the renovation and upgrading of Tamil schools nationwide,” he added.

5 comments:

rantai said...

He is a hindu, alright ... but those muslim who eat at his restorent are stupid ...

Azman Ali said...

KENYATAAN AKHBAR OLEH ANSARCOMP (M) SDN BHD
www.ansarcomp.com.my

• Adalah wajib bagi setiap individu Muslim untuk makan makanan yang baik dan sihat bagi mengelakkan semua yang dilarang seperti yang diperintah oleh Allah dalam kitab Al-Quran dalam surah Al-Maidah ayat 88.

• Pengalaman bekerjasama dengan Pelita Samudra Pertama (M) Sdn.Bhd. (Nasi Kandar Pelita Sdn. Bhd.) selama lebih kurang 2 bulan : Pihak Pelita telah memberikan sepenuh komitmen dan kerjasama yang baik untuk memastikan permohonan Sijil Halal ini mematuhi keperluan seperti yang dikehendaki oleh Agama Islam.

• Kami berurusan dengan pihak Pelita dari peringkat pengarah syarikat sehinggalah kepada pekerja seperti Dato’ Shamsuri Ahmad (ahli lembaga pengarah yang juga pengerusi eksekutif syarikat) En. Azeem Qusyairi (ahli lembaga pengarah) dan En. Uswath Khan (ahli lembaga pengarah) dan juga Eksekutif Halal bagi rangkaian restoran-restoran Pelita seperti En. Nazreen, En. Rafikul dan En. Anuar.


Ringkasan lanjut mengenai isu Halal Restoran Pelita Nasi Kandar :

• Pelita Samudra Pertama (M) Sdn Bhd. (Restoran Nasi Kandar Pelita) telah melantik pihak AnsarComp sebagai konsultan bagi mendapatkan sijil Halal JAKIM di mana projek telah bermula pada 1 Mac 2012.
• Pra-Audit dari pihak AnsarComp telah diadakan sebelum audit dari pihak JAKIM sehinggalah Restoran Pelita Nasi Kandar telah sah mendapat sijil halal pada 1 Mei 2012.

• Sebagai pihak konsultan yang bertauliah, AnsarComp sangat mementingkan kualiti dalam kerja termasuk ketika proses audit
dijalankan di Restoran Nasi Kandar Pelita berdasarkan senarai semak yang telah ditetapkan.

• Dalam prosedur pensijilan Halal, AnsarComp membantu semua pelanggan kami termasuk Restoran Nasi Kandar Pelita dengan mengamalkan polisi ‘Tiada jalan singkat’ untuk mendapat sijil Halal.

• Sepanjang dua bulan AnsarComp bekerjasama dengan Restoran Nasi Kandar Pelita, segala prosedur dalam pensijilan Halal JAKIM telah mereka patuhi sehingga membolehkan mereka mendapat sijil Halal JAKIM. Kesungguhan pihak mereka untuk mendapatkan sijil Halal wajar dicontohi dan dipuji bukan untuk dipersoalkan tanpa mendapatkan penjelasan daripada pihak yang berkaitan.
• Perkara-perkara yang selalu menjadi isu dan digembar-gemburkan di laman sesawang adalah bersifat fitnah dan tuduhan melulu serta bertujuan jahat. Bahkan pihak kami sebagai konsultan yang bertauliah menafikan sekeras-kerasnya semua tuduhan yang tidak berasas itu.

• Selain Nasi Kandar Pelita, pihak Pelita Samudra Pertama (M) Sdn Bhd juga telah mendapatkan sijil halal bagi beberapa buah anak syarikat yang lain iaitu Ayam Pelita Sdn. Bhd., Hotel Palm Inn (M) Sdn Bhd. serta Pelita Hotel Catering Sdn. Bhd.

• Bahkan kami ingin menegaskan bahawa kriteria-kriteria di bawah termasuk di dalam audit pihak AnsarComp serta menepati kriteria Halal JAKIM:
- Kebersihan
- Sekurang-kurangnya 2 orang tukang masak Muslim yang bertugas di setiap restoran pada satu-satu masa.
- Kesemua sumber bahan mentah dalam penyediaan makanan dan minuman wajib diperolehi atau diambil daripada pembekal yang mempunyai sijil Halal JAKIM atau Badan Islam Antarabangsa yang diiktiraf oleh JAKIM.

• Untuk makluman, berdasarkan Profil Pengurusan yang pihak Restoran Pelita Nasi Kandar telah serahkan kepada kami bagi tujuan maklumat syarikat, mereka mempunyai 7 orang pemegang saham dalam syarikat ini iaitu Dato’ Shamsuri bin Ahmad, Dato’ Murugan Doraisamy @ Ramesh, Uswath khan bin Kirudu Mohamed, K. K. Sihabutheen bin Kirudu Mohamed, Syed Abbas Ali bin Abdul Rahman, S. Prebagaran Subramaniam dan Azeem Qusairy bin Bardril. Berdasarkan Profil Pengurusan ini, jelas menjawab isu yang mengatakan Restoran Nasi Kandar Pelita dipunyai oleh orang yang bukan beragama Islam. Ini kerana 5 orang pemegang sahamnya yang lain adalah beragama Islam. Ingin ditegaskan di sini, bahawa pihak JAKIM tidak meletakkan syarat pemilik syarikat mestilah beragama Islam sebagai syarat untuk mendapatkan sijil Halal JAKIM. Oleh itu, isu ini sememangnya tidak wajar diperbesarkan sama sekali.

Azman Ali said...

KENYATAAN AKHBAR OLEH ANSARCOMP (M) SDN BHD
www.ansarcomp.com.my


Penutup

• AnsarComp (M) Sdn Bhd merupakan konsultan dan penasihat yang bertauliah dalam mendapatkan sijil Halal. Kami akan melakukan yang terbaik dalam memberikan khidmat nasihat, urusan dokumentasi dan pra-audit bagi memastikan ia mematuhi kelulusan.

• Pihak Ansarcomp (M) Sdn Bhd telah dilantik untuk memantau perjalanan serta operasi Pelita Samudra Pertama (M) Sdn. Bhd. (Nasi Kandar Pelita) dan membuat audit sebanyak dua kali setahun secara ‘spot check’.

• Kehadiran kami sebagai konsultan adalah:-

o Untuk menunaikan tanggungjawab fardhu kifayah sebagai seorang muslim.
o Untuk memudahkan pengusaha makanan mematuhi keperluan dan kehendak seperti yang di gariskan oleh agama islam itu sendiri
o Untuk memastikan pengguna juga merasa selamat apabila makan di sesebuah restoran, setelah mendapat kelulusan Halal daripada JAKIM ini.

• Jika terdapat mana-mana pihak yang masih mahu mendapatkan kepastian mengenai isu ini, sila hubungi pihak kami di talian: 03-519-22185/ 86

Sebarang pertanyaan sila hubungi kami atau layari www.ansarcomp.com.my

haffizal fiz said...
This comment has been removed by the author.
Azman Ali said...

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan salam sejahtera

Tuan admin, hentikan sebaran fitnah ini, tiada kebaikan tetapi keburukan yang masih datang. Pelita dijadikan bahan sasaran kerana dia makin maju? inilah asalnya punca kepada wujud spekulasi dan sebaran maklumat palsu ini. Yang dicanang adalah pemiliknya adalah India beragama Hindu. Tapi yang sebaliknya ini adalah syarikat seperti mana syarikat lain mempunyai ahli lembaga pengarah. Kalau tidak tahu fakta, jangan main hentam. Kalau tidak tahu agama baik diam. Pelita telah banyak kali membantu ke arah pembangunan orang Islam. Berapa ramai umat Islam telah dibantu, rakyat miskin tidak kemampuan ke Makkah telah dibantu, pembangunan semula surau, bantuan anak-anak Huffaz dan sebagainya. Kalau tidak percaya pergi Masjid Seberang Jaya (Masjid Jamek), pergi solat dan selepas solat tanya kepada Imam atau ahli kariah berkenaan pelita. Buka lah mata. beri fakta betul dan tepat. Sila buang rencana ini sekiranya anda seorang Islam yang menegak kebenaran. Terima kasih