Ulasan iklan raya TV3 yg menyesatkan pemikiran umat Islam

|

Iklan lengkap :



Berikut aku sertakan hujah yang aku perolehi dari sahabat facebook yang bernama Yusrizal Usop berkaitan Iklan Promo Aidilfitri TV3 ini. Namun, entri aku ini disertakan sekali babak-babak iklan yang telah aku print screen.

http://4.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK6FzLMa3I/AAAAAAAAAOI/wrRZPaQTV1o/s1600/scene+1.PNG

Scene 1 - Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingkap yang terbuka.

a) Budak Lelaki Melayu - Orang Melayu

b) Buku – Bible

c) Pondok Buruk Beratap Rumbia – Kemiskinan

d) Malam Yang Gelap - Islam yang mundur

e) Mentol Lampu - Pencerahan (Illumination) - Lucifer@Iblis

f) Sangkar Burung - Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM

g) Tingkap Terbuka - Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran

http://3.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK5M8M3VgI/AAAAAAAAAOA/-1V05LMR6B8/s1600/scene+2+%281,3,4%29.PNG
Scene 2 - Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehelai mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted).

a) Mukasurat Bergambar - Bible (Christianity)

b) Mukasurat Jawi terbalik - Al-Quran yang dihinakan

c) Beca Merah - Samaran untuk kenderaan Santa Claus

d) North Star - Bintang Kelahiran Horus (Dajjal)Pokok Krismas - Simbol Paganism

http://2.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK5MmFDveI/AAAAAAAAAN4/YpjOuCISp0c/s1600/scene+2+%282%29.jpg
Mukasurat Jawi terbalik - Al-Quran yang dihinakan

http://4.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK5MC5j-UI/AAAAAAAAANw/RuVSIWGXEtk/s1600/scene+3+%281%29.PNG
Scene 3 - Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca. Budak Melayu delighted (kagum dan gembira). Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih. Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk.

a) Bintang-bintang kecil beraura - Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc.

b) Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih - POPE - Ketua Agama Kristian

c) Pelawaan Menaiki Beca - Pelawaan Masuk Kristian

http://4.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK5LyporwI/AAAAAAAAANo/VEzP37l62eQ/s1600/scene+3+%282%29.PNG
Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih - POPE - Ketua Agama Kristian

http://2.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK5LtMzPzI/AAAAAAAAANg/bQZe-6Rj5q8/s1600/scene+3+%283%29.PNG
Pelawaan Menaiki Beca - Pelawaan Masuk Kristian

http://4.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK3lj1dU3I/AAAAAAAAANY/iqe7BR7xcTQ/s1600/scene+4.PNG
Scene 4- Budak Lelaki Melayu dengan seorang Budak Perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. (Scene ini memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu)

a) Budak Lelaki Dan Budak Perempuan Melayu - Bangsa Melayu.

http://4.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK3lb2GjwI/AAAAAAAAANQ/s152uSCirpU/s1600/scene+5+%281%29.PNG
Scene 5 - Beca terbang ke Pulau Pinang, Teluk Intan, dan Kuala Lumpur. Tempat-tempat ini bercahaya dan bersinar (illuminated) dengan kehadiran beca merah.

a) Pulau Pinang - Tempat Illuminati mula bertapak (Francis Light)

b) Teluk Intan, Hilir Perak (Anson) - Ada Illuminati Lodge kat sini. Rotary club pun bersepah.

c) Kuala Lumpur - Malaysian Illuminati punya capital.

http://4.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK3lDnz8RI/AAAAAAAAANI/bhFu4soRE38/s1600/scene+5+%282%29.PNG
Teluk Intan, Hilir Perak (Anson) - Ada Illuminati Lodge kat sini. Rotary club pun bersepah.

http://3.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK3kp1gcVI/AAAAAAAAANA/X-Rgd91WwPc/s1600/scene+5+%283%29.PNG
Kuala Lumpur - Malaysian Illuminati punya capital.

http://4.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK3kWmeuwI/AAAAAAAAAM4/5vSUrPHNdE0/s1600/scene+6.PNG
Scene 6 - Tiba-tiba ada satu pasangan tambahan budak lelaki/perempuan melayu dalam beca.

a) Pasangan Melayu Extra - Murtad dan kerosakan makin berkembang dan mendapat sambutan

http://1.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK0r6MttnI/AAAAAAAAAMw/O-AAIZNFKQk/s1600/scene+7+%281%29.PNG
Scene 7 - Beca berhenti depan unit kondo. Satu pasangan budak Melayu lagi diorang pickup. Budak Melayu Kampung gembira sampai bercahaya-cahaya mukanya.

a) Kondo - Bandar/Middle Class. Budak kampung dah diterima oleh orang bandar. Masuk Kristian adalah cool, urban, modern dsbnya.

http://4.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK0rDl3pPI/AAAAAAAAAMg/5OZUPMVsNH4/s1600/scene+9.PNG
Scene 9 - Beca terbang merentasi sebuah pulau.

a) Pulau - Singapore lah.

http://4.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK0q3HY2eI/AAAAAAAAAMY/Hy-wHjJajj4/s1600/scene+10.PNG
Scene 10 - Beca terbang merentasi awan dan menuju ke sebuah kawasan pergunungan. Kelihatan sebuah masjid di sebelah kiri, budak-budak Melayu tak mempedulikan kewujudan masjid malah lebih tertarik dengan pemandangan di bawah beca terbang.

a) Kawasan Pergunungan (Bukit-bukau) - tempat tinggal Jin

b) Masjid Kecil - Agama Islam yang lemah

http://1.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK0qQW7toI/AAAAAAAAAMQ/Ti9XYImsoug/s1600/scene+11.PNG
Scene 11 - Budak-budak Melayu sudah mendarat dan terus berlari sambil menunjuk-nunjuk ke arah Masjid yang terletak jauh disebalik jurang yang dalam sambil ketawa berdekah-dekah. Terdapat dua tangan misteri yang juga sedang menunjuk-nunjuk ke aras masjid. Sebuah bangunan misteri berada di antara masjid dan budak-budak Melayu.

a) Bangunan Misteri - Sebagai cover up (Yang sebenarnya ditunjuk-tunjuk adalah Masjid)

b) Perbuatan Menunjuk Menggunakan Jari Telunjuk - Seolah-olah Perlakuan Biadab

http://3.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIKy3j7QR1I/AAAAAAAAAMI/ONtRdcTGTXc/s1600/scene+12.PNG
Scene 12 - Budak-budak Melayu berlari merentasi semak-samun mengikuti laluan bercahaya (Illuminated) menuju ke suatu tempat. Close up lelaki separuh abad ketawa gembira sambil memandang ke atas langit (mengetawakan Allah).

rujuk : [link]

0 comments: