Alangkah bagusnya kalau drebar tu mabuk masa bawa Zambry

|

Drebar Zambry ditangkap mabuk arak?
Sang cengkerik berbisik:
Drebar kepada Zambry telah ditangkap kerana mabuk arak. Tiada pemberita pun yang menulis atau melaporkan kejadian ini.

Keesokan harinya, pagi-pagi lagi telah dilepaskan atas arahan Zambry. Jadi, tiada pendakwaan pun yang dilakukan oleh pihak berkuasa.

Betul ke ni sang cengkerik pembawa berita oooiii?

Harap-harap adalah sesiapa yang mengetahui lebih lanjut mengenai kes ini dapat memberikan komen.

Pegawai-pegawai di JAIP tak nak komen ke? (Ada yang kata, nak komen macam mana? Kata ya mati mak, kata tak mati bapak. Jawabnya pula: Mati nanti kena jawab dihadapan Allah Taala taknak kira ke?)

Drebar Zambry: JAIP tangkap, 'tangan ghaib' lepaskan
Sang cengkerik bertanya pula:
Macamana serbuan dan tangkapan yang dibuat oleh pihak penguatkuasa JAIP terhadap drebar Zambry yang sedang syok minum minuman keras bersama rakan-rakan disebuah pub tetapi kesnya diletak dibawah polis pula?

Ada juga cubaan untuk melepaskannya daripada tangkapan malam itu juga. Tetapi pegawai Jaip tetap bertegas untuk membawa drebar Zambry dan rakan-rakannya kepejabat untuk diambil keterangan.

Tetapi malangnya, terdapat 'tangan-tangan ghaib' yang telah menyelamatkannya daripada didakwa oleh JAIP terhadap kesalahannya meminum arak. Bukankah perbuatan itu bermakna menyalahgunakan kuasa?

Sang cengkerik bertanya lagi:
Minum arak ini sudah sebati dengan orang-orang Melayu ke? Minum arak macam minum coca-cola saja ke? Mereka-mereka yang hidup disekeliling pemimpin kerajaan haram ni kebal daripada undang-undang ke? Mungkin pengikut dan penyokong kerajaan haram ini yang mereka anggap bebal? Ataupun memang mereka bebal kerana tetap menyokong walaupun tahu bagaimana perilaku pemimpin-pemimpin kerajaan haram yang mengamalkan 'Amal Munkar Nahi Maaruf' berbanding dengan kerajaan DAP di negeri Pulau Pinang yang membawa prinsip 'Amal Maaruf Nahi Munkar'.

0 comments: